Za koga će biti posla na Zemlji?

  • Života na Zemlji će biti, ali hoće li biti i posla?
  • Jesu li marketingaši ti koji kroje New deal novog doba?
  • Tko je preživio, tko je na aparatima, a kome je svanulo?
  • Što se pretražuje u vrijeme korone?
  • Ušli smo u eru virtualnog poslovanja i digitalne transformacije
  • Reinvestirajte u sigurnu budućnost
Telum marketing

Za koga će biti posla na Zemlji?

Ovakav bi naslov prije samo nekoliko mjeseci mogao najavljivati postapokaliptični roman ili TV seriju. Danas je to pitanje kojeg svakodnevno čujemo u razgovoru sa svojim prijateljima i poslovnim partnerima. Oku nevidljiv virus Covid 19 zauvijek je promijenio naše živote. Ne prijeti samo zdravlju, već i egzistenciji, načinu života kojeg smo do sada živjeli. Od zdravstvene je postao i globalna gospodarska pandemija. Usmrtio je stotine tisuća, zarazio milijune, oduzeo poslove, zaustavio naše životne planove. Ipak, ono što još više plaši je neizvjesnost. Nitko ne zna koliko će sve to skupa trajati i kako će izgledati naši životi nakon što sve završi, ali nas to ne sprječava da ne razmišljamo o poslovanju nakon toga. Naprotiv, još nas više obvezuje na smišljanje dobre poslovne strategije. Kako izaći iz svega sa što manje gubitaka? Kako izbjeći Pirovu pobjedu? Možda se to u ovom trenutku kada imate radnike na plaći i hladan pogon na održavanju čini kao pucanj u prazno, ali to je jedini način da prebrodite ovu krizu. Zahvaljujući iznimnim naporima medicinskog osoblja i svih nas koji se pridržavamo zadanih mjera, izgledno je da će u života na Zemlji će biti, ali hoće li biti i posla?


Jesu li marketingaši ti koji kroje New deal novog doba?

Prije nepunih 100 godina, povijest SAD-a, pa i svijeta, obilježila je gospodarska politika nazvana New Deal, odnosno novo poslovanje kojom je američki predsjednik Roosevelt htio oporaviti gospodarstvo pogođeno velikom krizom 1929. godine. Naravno, politika nije odmah dočekana s oduševljenjem, ali je nakon nekog vremena državu vratila na čvrste noge. Današnja situacija je mnogo kompleksnija i ruke su nam doslovno vezane, u džepovima, rukavicama, na propisanoj minimalnoj dvometarskoj distanci. Što kada je malim rukama zabranjeno da se slože? Da li se i onda sve može? Socijalno distanciranje ne znači da vaš život i poslovanje trebaju stati. Zahvaljujući izumima moderne tehnologije i društvenim platformama posao i život i dalje imaju budućnost! Na vama je da, uz našu pomoć, stvorite novo poslovanje. Oni, koji prije nisu bili svjesni važnosti marketinga u poslovanju, sada su to itekako znaju. Poslovnjaci, mali i veliki poduzetnici, sportaši, freelanceri, svakodnevno osluškuju državne propise i novonastale mjere zaštite i pomno prate reakcije marketinških stručnjaka na njih. Oni su jedini koji mogu stvoriti virtualno poslovanje. Oni su ti koji imaju informacije o proizvodima i uslugama koji se u svakom trenutku pretražuju.


Tko je preživio, tko je na aparatima, a kome je svanulo?

Slika poslovnog svijeta se promijenila, ugrubo bi se mogla analizirati prema sektorima koji će iz cijele krize izaći kao pobjednici, onima koji su očiti gubitnici i onima koji balansiraju između ove dvije skupine. Vrijeme je pokazalo kako će najveću korist imati online trgovine, farmaceutska industrija, logistika koja je usko vezana s isporukom, softverske tvrtke, internetske platforme koje nude on line zabavu, igre na sreću, programe zdrave prehrane i tjelovježbe. Lista gubitnika je podugačka i na njoj će se između ostalog naći sektor prijevoza, turizma, naftne industrije, ugostiteljstva, tradicionalne trgovine, sporta i zabave i dr. Iako, upravo iz ove skupine imamo jedan svijetli primjer koji bi ubrzo mogao prijeći u prvu skupinu. Riječ je o kinima, koja su primjerice u SAD-u, produkciju iz kino dvorana prebacili u drive in kina. Ta je ideja dočekana s oduševljenjem i omogućila je ljudima da osjećaj izlaska u kino dožive na novi način, iz udobnosti svojeg automobila. Treća skupina je ujedno i najizazovnija, a u nju spadaju sektori koji se mogu razvijati u oba smjera, ovisno o načinu reagiranja. Tu spadaju bankarstvo, zdravstvo, proizvodnja, obrazovanje, pa i mediji i marketinške agencije. Primjerice, milijarde uložene u organizaciju marketinških događaja nestali su preko noći, Olimpijske igre ili Liga prvaka su samo kap u moru izgubljenih investicija, ali to ne znači da ih se ne može povratiti.


Što se pretražuje u vrijeme korone?

Analitika nam omogućava uvid u ono što ljudi pretražuju za vrijeme izolacije. Neke su usluge doživjele osjetan pad, primjerice stomatologija. Vrlo je teško predvidjeti što će se događati s njima. Lekcija iz povijesti iz vremena najsmrtonosnije pandemije, španjolske gripe iz 1918. godine je za tu djelatnost ohrabrujuća. Kombinacija velike smrtnosti, ali i Prvog Svjetskog Rata izazvala je golemu neimaštinu u kojoj je ova industrija procvala.

Danas se stomatološke usluge pružaju samo hitnim slučajevima, ali to ne znači da pacijenti, frustrirani „kućnim pritvorom“, kada sve prođe, neće potražiti tretmane zbog kojih će se osjećati i izgledati bolje. Stomatološke poliklinike diljem svijeta pronašle su alternativu u mobilnoj stomatologiji tako da vrše intervencije na terenu uz propisane mjere zaštite. U ožujku je pao i interes za kupovinu nekretnina što je i logično jer je tržište trenutno zamrznuto s potencijalnim predviđanjima pada cijena.

Nekretnine COVID-19

Ljudima su se s gubitkom prihoda i poslova prioriteti promijenili. Ipak, iznenađujući je porast pretraživanja pojma tehničkog pregleda vozila. Proljeće je razdoblje u kojem su tehnički pregledi vozila inače u porastu, a razlog tome je priprema rent a car flota za nadolazeću sezonu. Sezona je neizvjesna, ali privatne osobe i dalje odlaze na tehnički zbog osjećaja sigurnosti i straha od zatvaranja stanica tehničkog pregleda. Ipak, ono što se najviše pretražuje, osim tema vezanih za zdravlje i koronu su online kupovine i dostave.

Online kupovina COVID-19


Ušli smo u eru virtualnog poslovanja i digitalne transformacije

Iako je on line poslovanje već dugo prisutno, većina industrija nije bila njegov pobornik ili ga jednostavno nije trebala. Sada se pravila mijenjaju. Svi izlozi postaju virtualni. Čak i oni koji su to do sada bili, zahtijevaju transformaciju. Ono o čemu svi trebamo razmišljati su nove digitalne strategije. Kako proizvesti, oglasiti, kakvu poruku poslati, kako isporučiti proizvod i kako zadržati njegovu vrijednost. I ne samo novčanu. Svaki proizvod ima i svoju psihološku i tržišnu vrijednost, a sada se ta ljestvica itekako promijenila. Neke stvari bez kojih nam je život bio nezamisliv, odjednom su pale u drugi plan pa ih je opet potrebno vratiti u fokus.


Reinvestirajte u sigurnu budućnost

Izgledno je kako će izvanmrežni oglasi, a među njima i blibordi i ostale vrste off-screen oglašavanja biti manje vidljivi. Manje se krećemo, a društveni događaji trenutno ne postoje. Mediji se konzumiraju više nego ikada, svi se trude postati viralni, ali rade li to na pravi način? Vidljivost ne treba biti isključivi cilj, već vrijednost koju proničete i zadržavanje povjerenja potrošača u ovim kriznim vremenima kako bi vam ostali lojalni u budućnosti. Potrošači žele čuti poruke svojih brendova. Za početak, pozicioniranje svoj brand kao pouzdan izvor informacija kako biste učvrstili vezu sa svojom publikom. Na razini proizvoda to znači pružanje izvrsnih opisa, fotografija i videozapisa koji pomažu ljudima da dobiju točnu sliku kako vaš proizvod izgleda. Potreba za dobrim sadržajem veća je nego ikada. Kupci najviše cijene iskrenost. Naravno da za svaki sektor ne vrijede ista pravila i kako su nekima ruke doslovno vezane, pogotovo onim strukama koje su u izravnom kontaktu s ljudima, poput fizioterapeuta, salona ljepote, stomatologa i sl. Upravo je njima marketinška pomoć najpotrebnija. Obratite nam se s povjerenjem kako bi osmislili digitalnu strategiju za ovo krizno i što je još važnije, post krizno vrijeme koje nas čeka.

Ako se želite pripremiti za novi početak, pošaljite nam upit.

Telum marketing

+385 (0)23 701 685
[email protected]

Ured Zagreb
Radnička cesta 47
10000 Zagreb

Ured Zadar
VII. domobranske pukovnije 1
23000 Zadar

Što radimo?

net.hr OTP banka Jutarnji list Iskon Zepter Croatia Osiguranje Sport & Moda Topfer Bontech Auto Krešo TRCZ Crvena luka

Naši klijenti

Carwiz

Barbara Mrkić
Direktorica marketinga, CARWIZ rent a car

Ako želite uspjeti, morate svaki dan biti bolji nego jučer, a to, sigurni smo, s Telumom možemo.

OVB

Ivica Ljoljo
Asistent Uprave, OVB Allfinanz Croatia

Suradnja sa tvrtkom Telum d.o.o. je bila jako efikasna. Profesionalni su i orijentirani na rezultate.

Zepter

Ivan Bošnjak
Assistant of the Board, ZEPTER

Rezultati kampanja koje je tvrtka Telum vodila bili su iznad svih naših očekivanja. Omjer uloženog i dobivenog je nešto čemu se stvarno nismo nadali. Mogu ih preporučiti svakoj tvrtki koja želi doći do novih klijenata!